11 КВІТНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ХВОРОБОЮ ПАРКІНСОНА
Сьогодні хвороба Паркінсона має чи не найбільші темпи поширення з-поміж неврологічних захворювань. За оцінками експертів, у світі налічується 4 млн пацієнтів, а 2040 р. їхня кількість сягне 14,2 млн, оскільки людство стрімко старіє.
Згідно зі статистикою МОЗ, в Україні зареєстровано понад 23 000 людей із хворобою Паркінсона, або 61,4 на 100 000 населення. Кожного року про цей діагноз дізнаються від лікарів 2 500 українців.
Хвороба Паркінсона має три основні симптоми:
Хворі мають характерний зовнішній вигляд, зокрема, постави: голова нахилена вперед, коліна та лікті напівзігнуті, спина згорблена.
Етіологія захворювання залишається невідомою. Велике значення мають генетична схильність, вік і фактори зовнішнього середовища (пестициди й гербіциди, що використовуються в сільському господарстві та в транспорті або промислові забруднення). Приблизно у 1% пацієнтів хвороба передається генетично. Що старшою стає людина, то більшає ймовірність захворіти. Спеціального попереднього обстеження не існує..
Жодні тести не зможуть переконливо показати, що у вас хвороба Паркінсона.
Наразі не існує способу лікування хвороби Паркінсона, але доступні методи, які допомагають полегшити симптоми та підтримувати якість життя:
Діагноз «хвороба Паркінсона» незворотний.
Як запобігти хворобі Паркінсона
Органічне харчування
Учені виявили високий рівень пестицидів у мозку пацієнтів із хворобою Паркінсона. Крім того, дослідження показують, що працівники сільського господарства, які зазнають впливу пестицидів, мають значно вищі показники захворюваності на Паркінсона, ніж широка громадськість. Тому дуже важливо контролювати якість та походження їжі, яку вживаєте ви та ваші близькі.
Свіжі овочі
— це темно-зелені овочі (броколі, шпинат, зелень, брюссельська капуста, спаржа). Вітамін В можна також знайти в авокадо, бобових і сочевиці.
Жирні кислоти Омега-3
Вітамін D3
Регулярні фізичні вправи