16 травня Міжнародний день поінформованості про целіакію
16 травня в Чернівецькому медичному фаховому коледжі викладач педіатрії Галина Тофан разом із здобувачами освіти ІІ курсу «Сестринська справа» група Б(9) відзначили Міжнародний день поінформованості про целіакію.
Здобувачі освіти ознайомилися з основними причинами, симптомами та особливостями харчування при целіакії.
Целіакія – генетично обумовлене захворювання, що супроводжується ураженням слизової оболонки шлункового тракту та іншими патологічними реакціями, що розвиваються у відповідь на потрапляння в організм пептидів низки злаків (зокрема, пшениці, жита, вівса та ячменю). Вперше подібне порушення було описано близько 2000 років тому. Але лише наприкінці XIX століття доведено провідну роль пшениці у розвитку «борошної хвороби» — саме так у ті часи називали целіакію. В даний час під цим терміном розуміють хронічну, генетично детерміновану аутоімунну патологію шлунково-кишкового тракту, пов’язану з порушенням активності Т-клітин. «Токсичними» для хворих на целіакію є гліадин пшениці, секалін жита, хордеїн ячменю та авенін вівса. У медичній літературі такі сполуки об’єднані під назвою глютен.